top of page

Friese Pompeblêdbroodjes

Foodtruck Friesland

Pompeblêdbroodjes zijn broodjes gemaakt volgens Friese culinaire traditie. Deze 100% biologische broodjes worden gebakken van oude graanrassen: Cardos Ommelander Tarwe, Sint Jans Rogge en boekweit. Deze oergranen worden gemalen door Cees Notenboom van Molen ’t Lam in Woudsend.

Na toevoeging van water en desem krijgt het deeg 24 uur de tijd om te rijzen. De smaak kan zich zo optimaal ontwikkelen. Bakker Cor van Bakkerij Van Esch vormt de broodjes met de hand in de vorm van de Pompeblêden en bakt ze op authentieke wijze op een stenen vloer in de oven. Zo ontstaan deze verantwoorde en bijzonder smaakvolle broodjes.

De vormen van de broodjes vindt je terug op de Friese vlag. Ze zijn een afbeelding van het blad van de Gele Plomp, een waterplant.

 

Regionale catering
Regionale catering
Regionale catering

'onze'Molenaar Cees Notenboom

Bakker Cor van Bakkerij Van Esch rolt, kneedt en inspireert

Een borrel op de opkomende Friese baktarwe mei 2018.

Bakker Cor, boer Pyt, molenaar Cees, foodtrucker Jetze

Samenstelling

Foodtruck Friesland
Foodtruck Friesland
Foodtruck Groningen

Sintjansrogge

Sintjansrogge vernoemd naar de heilige Johannes (Jan), die zijn sterfdag op 24 juni (3 dagen na het begin van de zomer) had. Rogge is een kruisbestuiver, en daarmee een buitenbeentje in de wereld van de granen. Daardoor zijn er minder landrassen van rogge dan van andere, zelfbestuivende granen zoals tarwe en gerst. Het ras was enige tientallen jaren geleden zo goed als verdwenen. Het is met name Ruurd Walrecht geweest die de Sintjansrogge heeft weten te behouden. Omdat de oude graanrassen vaak langer zijn dan de moderne (Sintjansrogge kan wel 2 m. hoog worden) hebben zij een uitgebreider en meer ontwikkeld wortelgestel. Hierdoor zijn zij minder afhankelijk van (kunst-) mest en beregening.

Boekweit

Boekweit is een plant uit de duizendknoopfamilie. Het is een eenjarige plant met een holle rechtopgaande, zich meermalen vertakkende, rode stengel De bloei begint al in een jong stadium, soms al na zes weken, en gaat dan vijfentwintig tot dertig dagen door. De bloemen zijn in langstelige pluimen gegroepeerd, wit tot roze van kleur, en bevatten veel nectar. Op arme gronden bereikt boekweit een hoogte van 50 cm. Voordat de bloei ten einde is zijn er al rijpe vruchten. Het eetbare zaad zit aan dunne steeltjes die in rijpe toestand makkelijk loslaten. Het heeft een meel- en eiwitrijke inhoud. Het zaad kan tot meel worden gemalen, hoewel boekweit beslist geen graan is. Boekweit is een 'pseudograan': de zaden, het meel en alle andere afgeleide producten van boekweit bevatten geen gluten. Boekweitmeel bevat veel magnesium, kalium en fosfor. Het is voedzaam en licht verteerbaar. Tegenwoordig wordt het ook geteeld voor de geneeskunde.

Friese biologische zomertarwe

Lavett  is een zomertarwe en hét aanbevolen ras als het gaat om de teelt van hoogwaardige biologische zomertarwe. De bakkwaliteit is goed en oogstzeker met goede beginontwikkeling én uitstekende ziekteresistentie. Deze Lavett zomertarwe wordt vanaf 2018 in Friesland slechts verbouwd op het biologisch bedrijf  Tempelsteed van Pyt Sipma in Engwierum. Deze tarwe wordt verbouwd met stikstofgift door meegezaaide witte klaver die tussen de tarwe groeit

De voordelen van onze Pompeblêdbroodjes

* Bijzonder smaakvolle broodjes met krokante korst

* Boordevol gezonde bouwstoffen, vezels, mineralen en vitamines

* De gluten van deze oergranen zijn van een ander type dan moderne doorveredelde granen.

Ze zijn beter te verteren en worden vaak beter verdragen door mensen die problemen ondervinden met de opname van gluten

* Deze broodjes zijn duurzaam door korte logistieke lijnen. De grondstoffen komen zo veel als mogelijk uit de regio, waardoor er geen onnodige voedselkilometers gemaakt worden.

 

De broodjes zijn verkrijgbaar in klein en groot, zowel vers als afbak

Foodtruck Groningen
kopen

Waar kan ik de Pompeblêdbroodjes kopen?

Ook zo'n trek gekregen in onze duurzame, verantwoorde en uiterst lekkere Pompeblêdbroodjes? Bij één van de onderstaande winkels zijn ze verkrijgbaar. Eet smakelijk!

 

Leeuwarden

Broodje Bewust

Groentemarkt 1

8911 JB Leeuwarden

(058) 203 0020

broodje-bewust.nl

Tevens bezorging

Lemmer

Ecoshophelder

Vissersburen 32

8531 EC Lemmer

(0514) 56 46 19

www.ecoshophelder.nl

Harlingen

Homminga's fijne winkeltje

Voorstraat 21

8861 BD Harlingen

(0517) 412 510

fijnewinkeltje.nl

Leeuwarden

Thûs (Fries Museum)

Wilhelminaplein 90

8911 BS Leeuwarden

(058) 205 0098

cafe-thus.nl

Terherne

Picknickers

Utbouren 54

8493 MA Terherne

(0566) 689800

https://www.picknickers.nl

Birdaard

´t bakkerswinkeltje

Brugweg 8,

9112 HE Burdaard

(0519) 332 606

http://www.bakkerswinkeltsje.nl

Franeker

De Stadsherberg

Oud Kaatsveld 8

8801 AB Franeker

(0517) 392 686

stadsherbergfraneker.nl

Dokkum

De Guldenroede

Keppelstraat 34

9101 MV Dokkum

(0519) 220011

http://www.deguldenroede.com

Leeuwarden

Eetcafe Het Leven

Druifstreek 57-59

8911 LH Leeuwarden

 

(058) 2122670 

https://www.eetcafehetleven.nl

Terschelling

De Bionier

Burg.Reedekerstraat 8

8881 CA W-Terschelling

(0562) 445 001

http://www.debionier.nl

verkopen

Ik wil graag de Pompeblêdbroodjes verkopen!

Broodjes met een verhaal verkopen beter, zeker onze duurzame, verantwoorde en uiterst lekkere Pompeblêdbroodjes! Ben je gevestigd in Friesland en wil jij ze ook verkopen, neem dan even contact met ons op via onderstaande formulier. Je hoort dan zo snel mogelijk iets van ons.

 

Bericht ontvangen!

bottom of page