top of page

Wat hebben 'Wâldbeantjes' met Oekraine te maken?


Regionale groenten en vergeten groenten worden meer en meer populair. Terug naar echte smaken en echte smaakbeleving. Werden een aantal jaren geleden de liefhebbers van pastinaken en schorseneren nog als zonderlingen beschreven, die hooguit in de rijmen van Drs P. voorkwamen, nu zijn de vergeten groenten, hot. Een van de populaire bonen is het Waldbeantje (Woudboontje), een geelachtig boontje uit de Friese Wouden, gekweekt op zandgrond en vroeger wel het vlees van de armen genoemd. Niet voor niets, de boontje zijn rijk aan eiwit en kunnen prima als vleesvervanger dienen. Vroeger uit armoede, nu als luxe.

Met het populair worden van de boontjes duurt het altijd even voordat boeren de toenemende vraag kunnen invullen. Vorig jaar waren de boontjes in februari al op. Groothandel Greydanus uit Heerenveen kon vorig jaar niet meer leveren. Boer Japik Wilman uit Engwierum is al jaren de promotor van deze boontjes en ook van de Reade krobbe een verwante boonsoort. De boontjes van Wilman worden op zandgrond in de Walden gekweekt.

Ook dit jaar zijn de boontjes in maart al weer op. Fijn voor de boeren die de boontjes kweken. Fijn, omdat boontjes die dichtbij gekweekt worden, weinig voedselkilometers kennen. Er kan controle zijn op de teelt en de producent.

Totdat er boontjes werden verstrekt aan een teler die grond heeft in Oekraïne. Nu komen de Waldbeantjes uit Oekraïne. Weg de illusie van lokale smaak en weinig kilometers. Weg controle en contact met de kweker. Willen je dat als consument?

Er zijn meer misstanden. De cranberry's van Terschelling komen overwegend uit Canada en Litouwen. Even nadenken voordat u een flesje cranberrysap koopt uit het 'Waddengebied'. Dit soort acties zorgt er wellicht voor dat de vraag naar regionaal voedsel even snel verdwijnt als dat deze op kwam.


bottom of page